امیر جدیدی پدیده جدید سینمای ایران
ستارهای که شاید تا 25 سالگی هرگز حتی فکر بازیگر شدن هم به ذهنش خطور نمیکرد. امیر جدیدی که ربع قرن اول زندگیاش در ورزش و رشتههای مهندسی و بهطورکلی بدون هیچ دغدغه هنری گذشت، اکنون تبدیل به یکی از ستارههای سینما ایران شده است. امیر خیلی تصادفی وارد دنیای هنر شد. شاید اگر هومن سیدی گذرش به گذار او نمیافتاد، هرگز به هنرپیشگی فکر هم نمیکرد. اما امیر جدیدی این تصادف را جدی گرفت. از همان سکانس اول تمام نیروی خود را به کار گرفت. برای تکتک نقشهایش تلاش بسیار کرد و تا سر حد توان مایه گذاشت. بهطوریکه هر کس اولین بازیهایش را میبیند شاید سخت باور کند که او هیچ آموزش آکادمیک ندیده است. او به گفته خودش فعلاً از تکنیک فرورفتن در جلد شخصیت استفاده میکند. تکنیکی که تاکنون خوب هم جواب داده. امیر سودای سوپراستار شدن در سر ندارد اما تیپ و سیما و صدای تربیتشدهاش جان میدهد برای ستاره شدن.
ورزشکار حرفهای
امیر جدیدی متولد 31 خرداد 1363 در تهران است. اصالتاً تهرانی است و نسبی از ترکها ندارد. تأکیدم به این خاطر است که خیلیها بعد از تماشای فیلم «پایان خدمت» گمان میکنند او تباری ترک دارد. لهجه ترکی او در آن فیلم آنقدر طبیعی شده بود که به زبان مادریاش میماند. بگذریم. امیر بزرگشده منطقه اکباتان است. منطقهای که قسمتهایی از اولین فیلمش «آفریقا»هم در همانجا میگذشت. به قول خود او سرزمینش. عشق اول آخرش ورزش بوده و هست. جدیدی ورزشهای مختلف را تجربه کرده و در رشته تنیس به درجه استادی رسیده است. عشق و علاقه یکطرف، تحصیلات هم به یکطرف. جدیدی تحصیلکرده کارشناسی رشته صنایع و کارشناسی ارشد ام.بی.ای در دانشگاه آزاد است. حالا عشق و علاقه و تحصیلات هم یکطرف، حرفهای که هماکنون ما او را بهواسطه آن میشناسیم یعنی هنرپیشگی هم یکطرف.
آشنایی با هومن سیدی
همانطور که گفته شد امیر جدیدی یک تنیسور حرفه ایست و این رشته را تدریس میکند. دست سرنوشت او را در مسیر هومن سیدی یا هومن سیدی را در مسیر او قرارداد. امیر مربی تنیس هومن سیدی بود. سیدی آن روزها سودای ساخت اولین ساخته بلند سینمایاش را در سر داشت. او که خود هنوز استعدادی نوپا و کشف نشده بود، استعداد دیگری را کشف و به دنیا سینما معرفی کرد. امیر جدیدی به پیشنهاد شاگرد هنرمندش وارد دنیای سینما شد. اولین ساخته بلند هومن سیدی تبدیل به اولین فعالیت هنری امیر جدیدی شد. «آفریقا» در سال 1389 با بازی امیر جدیدی، شهاب حسینی، جواد عزتی، آزاده صمدی و مینا ساداتی با سبکی و سیاقی شبیه به نوآر اکران شد. شروع موفقیتآمیزی برای استاد و شاگرد بود.
مربی تنیس در سینما
جدیدی دو سالی در عرصه تصویر دیده نشد. به روایتی مشغول خودسازی بود. مدتی را برای فراگیری لهجه ترکی در میان هموطنان ترک گذراند. مدتی مشغول بازی در تئاتر شد که درباره آن صحبت خواهیم کرد. بالاخره در سال 92 با دستپر به پردههای سینما برگشت. در فیلم تحسینشدهی «سیزده» بازهم با هومن سیدی همکاری کرد و در «پایان خدمت» بازیگر حمید زرگرنژاد شد. امیر جدیدی در هر دو فیلم خوش درخشید و برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگری بخش نگاه نو از سی و دومین جشنواره فیلم فجر شد. در سال 93 با«رخ دیوانه» و «خندههای آتوسا» به سینما آمد. «رخ دیوانه» دستاورد خوبی برای او و البته برای همه عوامل آن فیلم شد. امیر جدیدی در آن فیلم هم تجربه بازی برای کارگردان مطرحی مثل ابوالحسن داوودی را کسب کرده و هم موفقیت آن فیلم در بخش مسابقه کمک شایانی به بیشتر دیده شدن او کرد. سال 94 هم آمد و امیر جدیدی باز در دو فیلم سینمایی دیده میشد. حضور در دو فیلم در هرسال تبدیل به یک الگو برای امیر جدیدی شده بود. او برای بازی در فیلم سینمای «من» نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد شد. امیر جدیدی در «من» همبازی مانی حقیقی و همان سال در «اژدها وارد میشود» بازیگر فیلم مانی حقیقی بود. الگو ادامه پیدا کرد امیر جدیدی سال95 هم با دو فیلم سینمایی آمد. یکی «پدیده» و دیگری ساخته پرحاشیه و جنجالی مسعود کیمیایی «قاتل اهلی» بود. بازی امیر جدیدی در نقش بزنبهادر فیلم مسعود کیمیایی همه را یاد بهروز وثوقی در قیصر میانداخت. البته مقصود، مقایسه بازی جدیدی با بهروز وثوقی نیست اما فرم و استایل بازی و هم کل فیلم بیشباهت نبود. در سال 1396 امیر جدیدی الگو 2 در 1 خود را شکست و با حضور در 3 فیلم سینمایی پرکارترین دوران هنریاش را رقم زد. «تنگه ابوغریب» بهرام توکلی، «عرق سرد» سهیل بیرقی و «هت ریک» ساخته رامتین لوافی 3 حضور سینمایی او در سال 96 است که دو اثر اولی به بخش سودای سیمرغ سی و ششمین جشنواره فیلم فجر راه پیدا کرده است و برنده سیمرغ بهترین بازیگر مرد برای این دو فیلم شد.
شغل دوم
امیر جدیدی به گفته خودش گزیده کار میکند و حضورش در سینما آنطوری نیست که همه مخارج زندگیاش را تأمین کند. به همین دلیل همچنان تدریس تنیس و شغل قبلیاش در تجارت را ادامه میدهد. کم و کیف فعالیت تجاریاش مشخص نیست. او فقط در مصاحبه گفته که در نوعی بیزینس فعالیت دارد. بههرحال هنرپیشگی را برای هنرپیشگی میخواهد و نه دیدن شدن و شهرت و ... .
تئاتر
در همان سالهای ابتدایی ورود به هنر، امیر جدیدی تجربههایی هم در تئاتر به دست آورد. در اولین کار روی صحنهاش «روایت ناتمام یک فصل معلق» همچنان بازیگر هومن سیدی بود. سیدی و حبیب رضایی کارگردانان آن نمایش بودند. «کالیگولا» و «آوازه خوان» دیگر فعالیتهای امیر جدیدی در صحنههای تئاتر است. امیر جدیدی تاکنون در آثار تلویزیونی دیده نشده و فعالیت هنریاش فعلاً به سینما و همین 3 کار نمایشی محدود میشود.
علایق و زندگی شخصی
جدیدی میگوید تمام زندگیاش جدای از سینما، به تنیس و دو و بدنسازی میگذرد. طوری که شبها جنازهاش به خانه میرود. البته جسارت نباشد لفظ جنازه را خود او عنوان کرده است. بخشی از اوقات فراغتش را هم با دوستان سینمایی و غیر سینمایی میگذراند.
امیر جدیدی فیلمبین حرفهای نیست و اعتقاد دارد بازیگر نباید فیلم بین حرفهای باشد.
جدیدی طوری در نقشهایش فرو میرود که با رفتارش در خانه، اهل خانواده میتوانند حدس بزنند نقش جدیدش چجور شخصیتی است.
او عاشق راجر فدرر اسطوره معاصر دنیای تنیس است.
هنوز اخبار موثقی از وضعیت تأهل جدیدی خوش آتیه به دست نیامده و در اکثر منابع مجرد معرفیشده است.